Nu går det snabbare att få sitt nya hcp

Sedan en vecka tillbaka får man nu meddelande om sitt nya aktuella handicap i direkt anslutning till att man registrerar sin spelade rond.

Så här förklarar Golfförbundet ändringen på sin hemsida:


Sedan vi bytte till världshandicapet har Sveriges golfare blivit en del i ett system där det tar en dag innan vi har en ny handicap, detta då en PCC-beräkning ska göras innan din handicap kan bli offentlig.

Men vad är PCC för något då?

PCC (Playing Conditions Calculation) är en statistisk beräkning i datorsystemet som avgör om förhållandena den dagen avvikit från normala spelförhållanden i sådan utsträckning att de på ett betydande sätt påverkat spelares prestationer.
Exempel på sådana förhållanden är banförhållanden, väderförhållanden samt banuppsättning.


Vad detta innebär är att PCC kan påverka ditt resultat. Om det var så att banan spelades väldigt enkelt under den speldag du var ute kan det vara så att du ”blir av” med en poäng. Desto vanligare är det förstås om det är tvärtom, att banan spelades svårare än handicapindex. Detta kan vara i svåra väderförhållanden såsom regn eller stark vind. De här anledningarna kan påverka din handicap efter registrering – beroende på vad alla andra spelare registrerar för resultat på dagen. Resultatet har vi dock fått först dagen efter.

Från och med 20 maj har vi dock sett att handicap förändrats på bara några minuter. Anledningen är att SGF stängt av PCC-funktionen.
”Detta väntas inte medföra någon större påverkan på golfarnas exakta handicap, eftersom PCC de allra flesta dagar ändå är noll”, skriver de på sin hemsida.

”Världshandicapsystemet har i stort fungerat bra efter de åtgärder som genomfördes när handicapregistreringen stängdes en vecka i slutet av april. Detta trots ett högt tryck på registreringar i Min Golf.

Vid ett par tillfällen har vi dock fått problem med PCC-beräkningen som görs av systemet varje dag vid midnatt. Det har lett till att vissa golfare inte fått sin nya handicap förrän på eftermiddagen nästa dag, vilket inte är acceptabelt.

Vi har därför beslutat att stänga av PCC-beräkningen tills vidare. PCC blir därmed noll på alla ronder från och med 20 maj. Det gör att handicapresultaten beräknas direkt när golfaren registrerar en rond, och de kan se sin nya handicap i Min Golf inom några minuter (i enstaka fall längre tid). 

Detta kommer inte innebära någon större påverkan på golfarnas handicap eftersom PCC ändå förväntas bli noll 80–90 procent av alla dagar. I de få fall PCC blir annat än noll måste ronden vara en av spelarens bästa för att påverka exakt handicap. Även då påverkar det endast marginellt, efter att snittet har beräknats. Golfarna kommer därför att få en korrekt handicap även när PCC är avstängt.

Dessa åtgärder kommer att ge nöjdare golfare, som får sin handicap direkt efter att de registrerat. Dessutom minskar risken för beräkningsproblem när systemet inte längre behöver beräkna handicapresultat för alla dagens ronder samtidigt, vid midnatt.”