Sällskapsresan a la Ohlsson…

Ohlsson på fiskarfänge i Skåne!

Ohlsson på fiskarfänge i Skåne!

Ni har väl sett när den irriterade direktören efter några missade slag slänger golfbagen i ett vattenhinder i filmen Sällskapsresan. En klassiker för alla golfare.

När min golfbag med tillhörande vagn åkte i drickat i Skåne härom dagen var det dock vinden och inte min egen ilska som ställde till det. Med hjälp av mina medspelare lyckades vi efter viss möda rädda det som räddas kunde och såväl bilnyckel som plånbok bärgades ur den gyttjiga sörjan.

Det som skulle ha blivit en härlig vårupptakt på Ystads Golfklubb förvandlades snabbt till en mardröm, Efter en dubbelbogey på det inledande korthålet var det dags att ta fram det tunga artilleriet på det andra hålet.

Men jag hittade ingen driver i bagen. Den hade jag glömt i bilen som stod parkerad några hundra meter därifrån och det var liksom inte läge att springa och hämta den. Det hela resulterade i en trippelbogey och ni förstår själva att det inte var den allra muntraste Nässjöbo som vandrade vidare på den skånska myllan där det dessutom dagen till ära blåste halv storm.

Och då hade eländet ändå bara börjat…

Efter att ha spelat mig fram på tre slag till en ögreen på det tredje hålet fanns det goda chanser till dagens första par. Vagnen parkerades på ett i mina ögon sett helt säkert ställe och med puttern i hand hade jag som sagt paret i sikte. Men…

Jag hörde hur mina medspelare började ropa i ren desperation Och när jag vände mig om fick jag se något som jag trodde inte var sant.

Där flöt hela min golfutrustning omkring i det skånska vattendraget. Förutom klubbor, bollar och handskar och lite annat smått och gott såg jag i mitt inre hur plånbok, kreditkort och bilnyckel var på väg att sjunka mot botten i den allt annat än fräscha sörjan av dy. Goda råd var förstås dyra och jag förberedde mig på att hoppa i för att rädda vad som räddas kunde.

Men som tur var hade jag ett par förståndiga herrar med i bollen. Så med hjälp av den gamle svenske juniormästaren Johan Lindebergs bollhåv lyckades vi med gemensamma krafter dra upp vagnen ur vattnet. Allt medan den tredje mannen i sällskapet lugnt plockade fram mobilen och förevigade den händelse som givetvis blev eftermiddagens och framför allt kvällens snackis under inmundigande av mat och dryck på det klassiska hotellet Ystad Saltsjöbad. Där finns det numera för övrigt en spa-anläggning som varmt kan rekommenderas. För mig var den i alla fall guld värd efter dagens mödor på golfbanan.

Att det sedan väntade en ännu blåsigare golfrond i Tomelilla dagen efter är en helt annan historia.

Händelsen med den ikastade golfbagen i filmen Sällskapsresan är för övrigt hämtad från verkligheten. Jag vet för jag har hört berättelsen från en person som var med då det hände.

Det hela utspelade sig i Tylösand för många år sedan när den klassiske hockeyspelaren och sedermera framgångsrike golfaren Sven Tumba var i farten.

Efter en tämligen misslyckad dag på golfbanan kastade Tumba helt sonika bagen i vattnet när det hela var över. Väl framme på bilparkeringen upptäckte han dock att nycklarna låg kvar i bagen.

Tumba gick tillbaka, tog av sig skor och strumpor och plockade upp bagen ur vattnet. Men efter att ha tagit sin bilnyckel kastade han fortfarande tämligen upprörd utrustningen i vattnet igen.

Innan den blåsiga sydupptakten i Skåne hann jag med en runda på den rekordtidigt (?) öppnade hemmabanan. Det kändes bra och allt som ändrats på banan har blivit till det bättre. Greenerna lämnar väl fortfarande en del i övrigt att önska men med lite sol och värme tar det sig väl även där vad det lider.

Och snart får vi på allvar börja mäta våra krafter med varandra. Vårscramblen den 1 maj är den officiella tävlingsupptakten. Men dessförinnan hinner de gamla grabbarna dra igång sin prestigefyllda kamp den 28 april.

Göran Ohlsson
Har du synpunkter på texten? Hör i så fall av dig till goran.ohls@telia.com