Juninatten som aldrig blir av

Så vitt jag vet svingade författaren Harry Martinson aldrig en golfklubba. Däremot hanterade han orden med varsam hand. Vilket 1974 tillsammans med akademikollegan Eyvind Johnson resulterade i ett delat Nobelpris.
När sommarstolståndet infaller är dag och natt lika långa. I år sker det på midsommarafton och det är då vi fylls av lust och fägring stor. Det är på midsommarnatten ungdomarna ska lägga sju sorters blommor under huvudkudden för att drömma om sin tillkommande. De flesta av oss som är lite till åren komna har redan fixat den detaljen.
I dessa dagar känns det gudomligt att vandra omkring på golfbanan omgiven av goda vänner och med golfklubborna i högsta hugg. En runda framåt kvällskvisten får mig att tänka på Harry Martinsons fantastiska epos ”Juninatt blir aldrig av”.
Håll till godo för här kommer de klassiska raderna som blivit en av min kära hustrus favoritdikter:

”Nu går solen knappast ner,
bländar bara av sitt sken.
Skymningsbård blir gryningstimme
varken tidig eller sen.
Insjön håller kvällens ljus
glidande på vattenspegeln
eller vacklande på vågor
som långt innan de har mörknat
spegla morgonsolens lågor.
Juninatt blir aldrig aldrig av,
liknar mest en daggig dag.
Slöjlikt lyfter sig dess skymning
och bärs bort mot ljusa hav.”

Juninatten kan knappast beskrivas bättre. Den blekingefödde (Jämshög) Nobelpristagaren fångade med sina ord ljuset på ett bedårande sätt.
Så passa på och njut av dagarna kring midsommar. Bättre än så här blir det inte på hela året.
Själv tänker jag i vanlig ordning inleda midsommarhelgen med en lunch i den närmaste familjekretsen följt av dans kring midsommarstången på idrottsplatsen Runeplan i Stensjön. Där håller idrotttsföreningen, där jag själv var skyttekung i division 6 på det glada 1980-talet och till och med lyckades överlista den legendariske målvakten Lars-Göran Johansson som då vaktade Solbergas bur, och samhällsföreningen i trådarna. Gode vännen Kjell Wikstrand har tillsammans med ett antal musikanter lett dansen kring den lövade stången i över 30 år och det är ett ansenligt antal barn som där fått sin första kontakt med ”Små grodorna”.
Midsommardansen har onekligen vissa likheter med golfspelet. Speciellt textraderna i ”Prästens lilla kråka”. För än slinker bollen hit, eller än slinker den dit, eller så slinker den ner i pliktområdet. Men det gör inte så mycket eftersom de nya reglerna tillåter att man numera får grunda klubben även om man hamnat i trubbel.
Efter midsommar väntar fyra sköna semesterveckor. Som traditionen bjuder kommer barnbarnen från Rotebro att kampera hos oss under några dagar. Höjdpunkten lär bli utflykten till Dollar Store i Eksjö där det ska finnas billiga våtservetter. Men jag tänker tvinga tjejerna till lite mer kulturella aktiviteter som Kulturgatan i Bodafors och en tripp till Visingsö. Det går ju alltid att muta dem med lite glass.
Sommarens höjdpunkt blir utfykten till Hohe Wacht i Tyskland där det utöver besök hos Calle och i Bordershopen även hinns med ett antal golfrundor och trevligt umgänge i goda vänners lag.
Trevlig midsommar och semester.
Göran Ohlsson