Görans sommarkrönika

 

 

En sommar med Musse, bröllop och Calle
Efter att ha tvekat bra länge så kom den till slut i alla fall. Den efterlängtade sommaren gjorde sitt intåg. Och våra frusna sinnen började direkt att värmas upp.
Studentfester, skolavslutningar, midsommarpartaj och semester. Den golftid nu kommer med puttlust och svingfägring stor. Det är en härlig tid vi har framför oss med massor av golfspel varvat med trevligt umgänge i goda vänners lag.
Det är alltid något speciellt med sommarens första golfrunda. Så var det i år också när jag tillsammans med tre pigga klubbkompisar spelade torsdagsgolf den enligt almanackan allra första sommarkvällen den 1 juni. Golfbanan visade sig från sin bästa sida, kvällssolen stod lågt över backarna och vi hade några trevliga timmar även om resultaten lämnade en del i  övrigt att önska.
Nu rullar sommaren på i en hiskelig fart och det gäller att ta vara på de ljuva kvällarna i midsommartid. Häggen och syrenerna har blommat. Vallmon och pionerna lyser upp tillvaron med sina vackra färger hemma i trädgården. Men kom ihåg att vi efter sommarsolståndet den 21 juni går mot mörkare tider igen även om det fortfarande finns mycket kvar att glädjas åt i den stora semestermånaden juli.
För egen del blir det inga stora utsvävningar i år. Bonusbarnbarnen från Rotebro kommer i vanlig ordning på besök för att vända upp och ner på hustruns och min tillvaro under den första semesterveckan. I år ska tjejerna dessutom ha med sig den nya familjemedlemmen Musse under sommarveckan i Småland. En råttliknande sak som de envisas med att kalla för hamster.
Musse har redan varit på besök hos oss. Och han gjorde minsann avtryck direkt så jag vet vad som väntar framöver.Hemkommen från den sena kvällstjänstgöringen i residensstaden vaknade jag mitt i natten av ett gnisslande ljud som jag inte riktigt kunde lokalisera. Var det fjärrvärmesystemet eller vattenledningarna som spökade?
När jag tassat runt i källarvåningen, där jag ofta har mitt natthärbärge, och kollat så att alla elementen var intakta smög jag mig så småningom upp för trapporna. Där upptäckte jag en bur där ett hjul snurrade så det stod härliga till. Det var Musse som körde sitt nattliga motionspass efter att ha tillbringat hela dagen i sovande ställning. Och snart är det alltså dags igen…
En annan höjdpunkt i sommar blir när min systerson Jakob ska gifta sig med Josefin på en fager sommaräng i Sevedstorp som är liktydigt med Bullerbyn i Astrid Lindgrens berättelser. Där ska jag hålla tal till de lyckliga tu men har fortfarande ingen aning om vad jag ska säga. Men det löser sig säkert innan det framåt kvällen blir full fart på bröllopsfestligheterna på logen.
Några kortare sommarutflykter till Visingsö och Omberg hinns nog också med innan det är dags för det avslutande semesteräventyret. Fyra dagar på Timmendorfer Strand i närheten av den gamla hansastaden Lubeck tillsammans med hustrun och några goda vänner blir en perfekt avslutning på semestern. Förutom golf hoppas jag också hinna med ett eller annat besök hos Calle som säljer några av de varor som ligger mig varmt om hjärtat. Det gäller ju att prioritera här i livet.
Glad sommar och  en trevlig semester.
Göran Ohlsson
Har du synpunkter på texten? Hör i så fall av dig till goran.ohls@telia.com