Golfutvecklare – Johan Bjerhag

Presentation av vår golfutvecklare.

Jag heter Johan Bjerhag är 46 år gammal. Jag började spela golf i Vetlanda när jag var 9 år gammal på en fotbollsplan i närheten av mitt barndomshem. Ett år senare tog jag grönt kort.

Jag är gift med Martina sen 2014 och tillsammans har vi tre barn. Sixten som snart är nio år, Hedda som fyller sju nästa månad och i höstas kom Otto som nu snart är fyra månader.Jag har en gedigen tävlingsbakgrund efter att ha varit professionell spelare i 16 år med fyra segrar på den svenska touren. Jag har även tävlat i Europa på European Challengetour och fått starta en gång på Europatouren.

Jag har jobbat som golfutvecklare i tolv år och blev klar med min utbildning våren 2015. Jag gick ut som kursetta, vilket jag är mycket stolt över, och kan därför titulera mig som PGA Club Professional.

Nässjö Golfklubb är en del av Balance Golf och inom Balance Golf är golfträning eller golfutveckling som vi hellre använder en central del. Vi bedriver en golfutveckling som är individanpassad och vi utgår från kroppens rörelseomfång, kroppens struktur och kroppens primära kraftkälla för att hitta varje persons väg till sin perfekta sving. Balance Golf är sannolikt världsledande på just detta område då det finns enorm kunskap samlad i gruppen då det gäller hur svingens krafter är kopplade till hur dessa hämtas från marken. Detta gör att vi enklare kan hitta fram till den sving som är mest kraftfull för varje person men samtidigt skonsam för kroppen.

Jag påbörjar nu min tredje säsong på Nässjö Golfklubb och det kommer bli ett mycket spännande år eftersom ungdomsverksamheten fick en ordentlig skjuts under 2020 och intresset för golfen bland våra ungdomar ser ut att blomstra.
Träningskortet ligger kvar som tidigare och jag har startat upp ett nytt koncept som jag kallar Personlig Utveckling Max vilket just nu har lockat 13 golfare från 13 år och äldre. Spännande!!!

Jag använder Foresight Launch Monitor och Swing Catalyst Force Plate som hjälpmedel vilket också betyder att Nässjö är en av de bäst utrustade klubbarna i Sverige gällande träningshjälpmedel.
Faktum är att vi var sjätte klubben i Sverige som skaffade dessa hjälpmedel och svaren man får är värda mycket. Ibland kan svingen se lite annorlunda ut men effekt och skonsamhet är viktigare än en sving som bara är ett smycke. Foresights Launch Monitor ger oss möjligheten att mäta klubbans färd förbi bollen och hur bollen flyger.

Swingcatalyst 3D ForcePlate ser jag som en golftränares röntgenmaskin. Den kan mäta det som ögat inte kan se. Den talar om hur vi trycker ifrån i marken för att skapa kraft åt svingen. Den talar också om i vilken riktning vi trycker, hur kroppens massa förflyttar sig och en massa parametrar till. Swingcatalyst kommer också tillsammans med kameror så alla svingar kommer samtidigt att filmas. Så när vi jobbar tillsammans slipper vi gissa.

Som jag ser det har alla nytta av att träna golf. För vissa är det sociala mötet att få träna och umgås med andra det stora värdet. För andra kan det vara att man vill utveckla sitt spel eller sin teknik och bli bättre. För en del kan det vara att slippa ha ont i ryggen när man spelar och på det viset kan spela mer frekvent eller skaffa sig en sving som gör att man inte sliter på kroppen lika mycket och därför kan få några år till med detta underbara spel. En sak har dock alla gemensamt oavsett ingångsvärde till sin träning: en ren bollträff är en härlig upplevelse.

Min vision gällande golfutveckling är att så många som möjligt löpande tränar golf. Vill man utveckla sin golf så stannar utvecklingen aldrig av. Vintertid filar man på teknik och sin fysiska förmåga medan man under säsong utvecklar sin förmåga att spela spelet. Tyvärr kunde vi inte genomföra detta denna vinter på grund av Covid-19 men jag hoppas att vi kommer kunna göra detta nästa vinter igen.
Under säsong kan man välja mellan Träningskortet, Personlig Utveckling Max, Lektionspaket, enstaka lektioner eller någon av de gruppkurser som kommer under året.

Custom Fitting erbjuder jag också vilket innebär att vi provar ut rätt utrustning utefter dina förutsättningar. Vi kommer under 2021 att ha tre märken till vårt förfogande, Cobra precis som tidigare men också Ping och Titleist vilket gör att det kommer bli ännu enklare att hitta något som just du vill ha i bagen.

Introduktionskurser för nya golfare även kallat Grönt kort är en stor del av mina arbetsuppgifter och även här jobbar jag utefter Balance Golfs plan för att redan från början skapa en individanpassad rörelse.

Jag älskar verkligen golf och spelar gärna lite själv. Därför brukar jag ta mig lite tid att träna, spela på egen hand och spela några tävlingar varje år vilket är väldigt roligt.
Jag ställer alltid upp i svenska tränarmästerskapen som jag för övrigt vann 2017 och fick därför också spela EM på Costa Navarino i Grekland vilket var en häftig upplevelse och vi i det svenska laget kom på åttonde plats. 2019 kom jag på andra plats i svenska tränarmästerskapet vilket ledde till att jag fick återuppleva EM för andra gången. Då gick tävlingen på Penina Golf Resort i Portugal och vi kom på sjunde plats. 2020 vann jag återigen svenska tränarmästerskapet men på grund av Covid-19 så blev det inget EM.
Tillsammans med min kollega Sofia Edman vann jag också svenska par-mästerskapet för tränare och jag är först med att inneha båda titlarna vilket jag är lite extra stolt över.
Klubbmästerskapet är givet att ställa upp i och Serielagen är också något jag alltid vill vara med och kämpa om en plats i.

Att alltid titta framåt är något som följt mig genom livet och att alltid vidareutbilda mig är något som är viktigt. Inte bara för mig själv utan kanske i första hand för er som vill utveckla er golf tillsammans med mig. Därför går jag på minst två utbildningar varje år och är alltid uppmärksam på vad som skrivs och sägs i de forum och grupperingar som jag ingår i.

Johan Bjerhag
2021-02-05