Golfutvecklare – Johan Bjerhag

Presentation av vår golfutvecklare.

Jag heter Johan Bjerhag och kommer från Vetlanda där jag var 9 år gammal när jag började spela golf på en fotbollsplan i närheten av mitt barndomshem. Det betyder att jag inom några år sysslat med världens bästa påhitt i 40 år. Jag är gift med Martina sen 2014 och tillsammans har vi tre barn. Sixten som snart är tio år och Hedda som fyller sju inom några månader och nytillskottet Otto som är ett helt år gammal plus några månader.

Jag har en gedigen tävlingsbakgrund efter att ha varit professionell spelare i 16 år med fyra segrar på den svenska touren. Jag har även tävlat i Europa på European Challengetour och fått starta en gång på Europatouren.

Jag har jobbat som golfutvecklare i snart tretton år och blev klar med min utbildning våren 2015. Jag gick ut som kursetta, vilket jag är mycket stolt över, och kan därför titulera mig som PGA Club Professional.

Nässjö Golfklubb är en del av Balance Golf och inom Balance Golf är golfträning eller golfutveckling som vi hellre använder en central del. Vi bedriver en golfutveckling som är individanpassad på riktigt då vi utgår från kroppens rörelseomfång, kroppens struktur och kroppens primära kraftkälla för att hitta varje persons väg till sin perfekta sving. Balance Golf är sannolikt världsledande på just detta område då det finns enorm kunskap samlad i gruppen då det gäller hur svingens krafter är kopplade till hur dessa hämtas från marken. Detta gör att vi enklare kan hitta fram till den sving som är mest kraftfull för varje person men samtidigt skonsam för kroppen.

Jag påbörjar nu min fjärde säsong på Nässjö Golfklubb och jag trivs mycket bra med att arbeta på klubben. Klubben har ett fantastisk vilja att utveckla sin verksamhet och ger mig som golfutvecklare också bästa möjliga förutsättningar för min verksamhet vilket jag är mycket tacksam över. Jag har möjligheten att använda mig av både Foresights Launch Monitor och Swing Catalysts kraftplatta som vi har i studion vilket gör att Nässjö Golfklubb har bästa tänkbara tekniska utrustning. Faktum är att vi var den sjätte klubben i Sverige som installerade detta för två år sen och just nu är det ca 10 klubbar i Sverige som har samma utrustning.

Foresights Launch Monitor ger oss möjligheten att mäta klubbans färd förbi bollen och hur bollen flyger. Den ger oss en rad parametrar och de som går Vinterkortet har redan erfarit att nu kan man inte gömma sig längre.

Swingcatalyst 3D ForcePlate ser jag som en golftränares röntgenmaskin. Den kan mäta det som ögat inte kan se. Den talar om hur vi trycker ifrån i marken för att skapa kraft åt svingen. Den talar också om i vilken riktning vi trycker, hur kroppens massa förflyttar sig och en massa parametrar till. Swingcatalyst kommer också tillsammans med kameror så alla svingar kommer samtidigt filmas.
Ska bli så härligt att slippa gissa och jag ser verkligen fram emot att med hjälp av dessa maskiner ta nästa steg i min utveckling som golfutvecklare och att få utvecklingsprocessen för mina elever att nå snabbare resultat.

Som jag ser det har alla nytta av att träna golf. För vissa är det sociala mötet att få träna och umgås med andra det stora värdet. För andra kan det vara att man vill utveckla sitt spel eller sin teknik och bli bättre. För en del kan det vara att slippa ha ont i ryggen när man spelar och på det viset kan spela mer frekvent eller skaffa sig en sving som gör att man inte sliter på kroppen lika mycket och därför kan få några år till med detta underbara spel. En sak har dock alla gemensamt oavsett ingångsvärde till sin träning: en ren bollträff är en härlig upplevelse.

Min vision gällande golfutveckling är att så många som möjligt löpande tränar golf. Vill man utveckla sin golf så stannar utveckling aldrig av. Vintertid filar man på teknik och sin fysiska förmåga medan man under säsong utvecklar sin förmåga att spela spelet. Därför skapar jag alltid löpande kursverksamhet som ligger i två stora delar och på vintern tränar vi ca 15 veckor i något jag kallar Vinterkortet med tydlig fokus på golfteknik. Under säsong kan man välja mellan Utvecklingskortet eller Månadsträning. Självklart finns möjlighet till lektionspaket, enstaka lektioner och kurser också.

Custom Fitting erbjuder jag också vilket innebär att vi provar ut rätt utrustning utefter dina förutsättningar. Vi jobbar med Cobra som utrustningsleverantör.

Introduktionskurser för nya golfare även kallat Grönt kort är en stor del av mina arbetsuppgifter och även här jobbar jag utefter Balance Golfs plan för att redan från början skapa en individanpassad rörelse.

Jag älskar verkligen golf och spelar gärna lite själv. Därför brukar jag ta mig lite tid att träna på egen hand och spela några tävlingar varje år vilket är väldigt roligt. Jag ställer alltid upp i svenska tränarmästerskapen som jag för övrigt vann 2017 och fick därför också spela EM på Costa Navarino i Grekland vilket var en häftig upplevelse. 2019 kom jag på andra plats i svenska tränarmästerskapet vilket ledde till att jag fick återuppleva EM förra året. Då gick tävlingen på Penina Golf Resort i Portugal. Klubbmästerskapet är givet att ställa upp i och Serielagen är också något jag alltid vill vara med och kämpa om en plats i.

Att alltid titta framåt är något som följt mig genom livet och att alltid vidareutbilda mig är något som är viktigt. Inte bara för mig själv utan kanske i första hand för er som vill utveckla er golf tillsammans med mig. Därför går jag på minst två utbildningar varje år och är alltid uppmärksam på vad som skrivs och sägs i de forum och grupperingar som jag ingår i.

Med vänliga hälsningar
Johan Bjerhag
2022-01-19